Publicerad den Lämna en kommentar

Vilken roll har gyllene snittet i design av reklamprodukter med tryck?

Det gyllene snittet delar in en yta eller sträcka av motivet i harmoniska proportioner.

Har du någon gång funderat över vad gyllene snittet är för något och vad det har för roll när det kommer till reklamprodukter med tryck? Då har du hittat rätt. Vi kommer att förklara närmare för dig vad det gyllene snittet har för roll och vad det är för något.

Information om det gyllene snittet

Det gyllene snittet används oftast av konstnärer och har gjorts i väldigt många år, flera tusen år faktiskt. Väldigt enkelt beskrivet delar det gyllene snittet in en yta eller sträcka av till exempel ett motiv i harmoniska proportioner.

Det gyllene snittet användes av konstnärer redan i antikens Grekland för att helt enkelt fånga åskådares blickar. Det gyllene snittet kan användas till väldigt många olika saker, bland annat till fotokonst, tavlor, hemsidor, utskick och inom grafisk design. Designen på olika saker tjänar mycket på att utforma motivet enligt gyllene snittet.

På så sätt fångar du åskådarens blick och det känns mycket trevligare att titta på, till exempel ett utskick. Det har gjort väldigt många studier om hur det gyllene snittet fungerar och resultatet har varit häpnadsväckande. Om du vill bygga din egen hemsida kan du använda dig av gyllene snittet för att skapa en otrolig design som är harmoniskt att titta på.

För att kunna lägga till det gyllene snittet på dina utskick måste du dela in ditt utskick i två olika delar. Den ena ska vara större och längre än den andra. Du kan egentligen tänka att du ska dela in ditt utskick i tre delar; två tredjedelar ska hamna i en ruta och en tredjedel ska hamna i en annan ruta. Där de två olika rutorna möts är det gyllene snittet. För att få bäst resultat ska du placera till exempel en bild eller något liknande där. Åskådares ögon kommer att dras mer mot denna punkt på ditt utskick och den övriga helheten kommer att kännas mer vilsam för åskådarnas ögon.

Mer om de gyllene snittet

Det gyllene snittet används inte bara i design och i olika bilder. Det används faktiskt även i matematik. Du kan även hitta det gyllene snittet i naturen, bland annat i grankottar.

Om vi enkelt ska beskriva vad det gyllene snittet är så kan man säga att det är en linje som delar in motivet.

Motivet delas in ungefär i mitten där vi vill att åskådaren ska fastna med blicken. Var mitten är någonstans på ett motiv kan du enkelt räkna ut med matte. Det är därför det gyllene snittet används även inom matematiken.

Sammanfattning

Det gyllene snittet har används i väldigt många år, flera tusentals år för att vara exakt. De som oftast använder sig av det gyllene snittet är konstnärer. Det gyllene snittet används för att fånga åskådaren blick. För att räkna ut var det gyllene snittet ska vara någonstans kan vi använda oss av matematik. Oftast är det gyllene snittet någonstans i mitten på motivet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *